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Securities and Exchange
Board of India

GENERAL MANAGER
INVESTMENT MANAGEMENT DEPARTMENT
DIVISION OF FUNDS-1
SEBI/HO/IMD1/DOF1/O0W/P/2021/17965
August 05, 2021

Vansh Capital Private Limited

Flat No. 7, Dinkar Baug Apartment,

Bhandarkar Institute Road, Opp Golwilkar Metro Lab,
C.S.T.852/1 F.P.188/1,Shivaji Nagar, Deccan Gymkhana,
Pune - 411004

Kind Attention: Shri Rahul Jaju
Dear Sir,

Sub: Request for interpretative letter under the Securities and Exchange Board of India
(Informal Guidance) Scheme, 2003 in connection with the Securities and Exchange Board
of India (Investment Advisers) Regulations, 2013

1. This has reference to your letter dated May 27, 2021, seeking an interpretative letter under
the Securities and Exchange Board of India (Informal Guidance) Scheme, 2003.

2. In your letter under reference, you have, inter-alia, represented as under:

a. Vansh Capital Private Limited (“VCPL”) is a SEBI registered non-individual
investment adviser. VCPL has separate identifiable department/ division for
distribution and execution services of equity, derivatives, commodity, currency and
mutual fund and is an Authorized Person (3826A) of Sharekhan Ltd
(INZ000171337). VCPL is entering into an arrangement of zero commission/
brokerage sharing to provide implementation/execution services to its investment
advisory client through Sharekhan Ltd.

b. This proposed arrangement is valid, because the Investment Advisory clients have
direct Investment Advisory Agreement only with VCPL and it is not receiving any
commission/ brokerage of Investment Advisory clients from Sharekhan Ltd till the
advisory service period. So the proposed arrangement fulfills all the relevant
applicable clauses of the Securities and Exchange Board of India (Investment
Advisers) (Amendment) Regulations, 2020.

3. You have sought an interpretive letter under the Securities and Exchange Board of India
(Informal Guidance) Scheme. 2003 from SEBI on the following:
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(a) Can a non-individual Investment Adviser becoming Authorized Person of
Trading Member give Investment Advisory clients implementation/
execution services?

(b) Investment adviser due to any unavoidable situation receive brokerage/
commission sharing of Investment Advisory clients from SEBI registered
intermediary then what he should do with that amount?

Investment Adviser should return that brokerage/ commission amount to SEBI
registered intermediary.

Or

If SEBI permits, then such amount can be deposited in SEBI established Investor
Protection and Education Fund (IPEF)/ any stock exchange managed Investor
Protection and Education Fund. So this will help to comply with the Securities
and Exchange Board of India (Investment Advisers) (Amendment) Regulations,
2020 and ultimately help the investor community.

4. Our Comments

The submissions made in your letter have been considered. Without necessarily agreeing
with your analysis, our response on the queries raised in your communications, are as under:

4.1. With regards to query 3.(a), the following is informed:

a) As per Regulation 15(2) of the Securities and Exchange Board of India (Investment
Advisers) Regulations, 2013,
“An investment adviser shall not receive any consideration by way of remuneration
or compensation or in any other form from any person other than the client being
advised, in respect of the underlving products or securities for which advice is
provided.”

b) Further, Regulation 22A of the Securities and Exchange Board of India (Investment
Advisers) Regulations, 2013 provides as under:

“(1) Investment adviser may provide implementation services to the advisory clients
in securities market:

Provided that investment advisers shall ensure that no consideration including any
commission or referral fees, whether embedded or indirect or otherwise, by whatever
name called is received; directly or indirectly, at investment adviser’s group or
family level for the said service, as the case mavbe.
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(2) Investment adviser shall provide implementation services to its advisory clients
only through direct schemes/products in the securities market.”

¢) It is thus seen that there is restriction under the Securities and Exchange Board of
India (Investment Advisers) Regulations, 2013 for a registered IA to charge any
implementation fees from its clients, at IA’s group or family level. Further, as per the
Securities and Exchange Board of India (Investment Advisers) Regulations, 2013, the
IAs cannot receive any consideration, by whatever name called, whether directly or
indirectly, at the IA’s group or family level for the said implementation service given.

d) In the instant matter, VCPL has submitted that apart from being an IA, it is also an
authorised person of trading member, Sharehkhan Ltd. As per the Securities and
Exchange Board of India (Investment Advisers) Regulations, 2013, while VCPL can
provide implementation services to its advisory clients, it cannot receive any direct or
indirect consideration, neither from its clients nor from any other entity for such
implementation services at any point of time including the investment advisory
service period.

4.2. With regards to query 3.(b), it is informed that the query sought by VCPL is in the form
of seekmg opinion, is hypothetical in nature and does not cite the relevant legal
provisions. Hence, the same is not covered under the Securities and Exchange Board of
India (Informal Guidance) Scheme, 2003.

5. This above position is based on the information furnished in your letter under reference.
Different facts or conditions might lead to different interpretation. Further, this letter does not
express decision of the Board on the questions referred.

6. You may note that the above views are expressed only with respect to the clarification sought
in your letter under reference with respect to the Securities and Exchange Board of India
(Investment Advisers) Regulations, 2013 and do not affect the applicability of any other law
and requirements of any other SEBI Regulations, guidelines and circulars administered by
the SEBI or of the laws administered by any other authority.

Yours faithfully,

U,W - D € _'F
Manaswini Mahapatra



